Rewelacyjne przepisy Jamiego Olivera na 15-minutowe dania znajdą się w nowej serii zeszytów wydawanych co wtorek z „Gazetą Wyborczą”. Dzięki nim można łatwo i szybko przygotować pyszne, zbilansowane potrawy z kuchni całego świata.
Pierwszy z trzech zeszytów, przygotowanych w prezencie dla czytelników „Gazety”, ukazał się we wtorek 15 października. Wydanie zawiera m.in. przepisy na zupę rybną, wołowinę po azjatycku i wrapy z falafelem.
Pomysły na dania pochodzą z nowej książki Jamiego Olivera „15 minut w kuchni”, o której sam autor mówi: „Wymyślenie przepisów z tej książki było dla mnie prawdziwym wyzwaniem! Założyłem, że mają być proste, niebanalne i metodycznie opisane. Chciałem, by zawierały wspaniałe składniki, które zachwycą Ciebie i Twoich bliskich. Czerpałem inspirację z kuchni całego świata, mając w pamięci smaki, które wszyscy wprost uwielbiamy. Bawiłem się klasycznymi przepisami na kurczaka, steki i makarony, ulepszałem wspaniałe sałatki i mnóstwo innych dań, wzorowałem się na wybornym azjatyckim jedzeniu ulicznym i genialnych smakach Maroka Krótko mówiąc: chcę zaproponować Ci moje wersje posiłków, które tak chętnie kupujesz na mieście. I jeszcze coś – to jedne z najszybszych i najsmaczniejszych potraw, jakie kiedykolwiek wymyśliłem”.
Źródło: Agora