82 przepisy na chleby na zakwasie, drożdżach i nie tylko, słodkie i wytrawne, z różnych rodzajów mąki, a także na pieczywo do zapiekanek – to wszystko zawiera specjalne wydanie miesięcznika „Kuchnia” pt. „Chleb”. Numer ukazał się w ramach wyjątkowej „Kolekcji dla smakoszy”.
Oprócz przepisów na łamach „Chleba” czytelnicy znajdą też porady dotyczące pieczywa dla alergików, przegląd automatów do wypieku oraz historię chleba. Dowiedzą się, jak odpowiednio łączyć chleb i wino, jak zrobić idealny zakwas, jak używać poszczególnych rodzajów mąki oraz jak odmierzyć potrzebne ilości łyżką i szklanką.
Wydanie zawiera przepisy na tradycyjne bochenki, opisuje sposoby wypieku bułek, pieczywa deserowego, podpłomyków czy kultowych zapiekanek croque monsieur i madame, a także zachęca do samodzielnego wykonania kwasu chlebowego. Wielbiciele smarowideł mogą również poznać przepisy na aromatyczne masełka, pasty i dżemy.
„Chleb” – wydanie specjalne miesięcznika „Kuchnia” będzie dostępny na rynku przez kolejne trzy miesiące. Numer kosztuje 9,99 zł i zawiera 100 stron.
Na podstawie informacji Agory