Poradnik „Dieta dla mózgu” (wyd. Ringier Axel Springer Polska) znajdzie się w sprzedaży w piątek 18 lutego br. w cenie 13,99 zł.
Od tego, co jemy, zależy wiele skomplikowanych procesów zachodzących wewnątrz naszego ciała, w tym także myślowych. Dopiero od niedawna wiemy, że „jelita to nasz drugi mózg”. Te organy ściśle ze sobą współpracują i wymieniają informacje. Co z tego wynika? Posiłki mogą wzmacniać układ nerwowy, wspierać witalność i pomóc dożyć sędziwego wieku.
Autorzy poradnika piszą o tym, jakie jedzenie służy mózgowi. Proponują konkretne jadłospisy na lepszą pamięć, koncentrację, witalność, dobry nastrój i długowieczność. Podpowiadają, co włączyć do swojego jadłospisu, by mieć siłę i chęć do nauki, wielogodzinnej pracy wymagającej skupienia. Każdy z nas chciałby żyć długo w pełnej sprawności intelektualnej i co dzień z optymizmem patrzeć w przyszłość – niniejsza publikacja pozwala zrobić krok w tę stronę.