Dieta przy dnie moczanowej

We wtorek 6 lipca br. do sprzedaży zostanie wprowadzone wydanie „Kuchni i Zdrowia” (nr 2/2021, wyd. Ringier Axel Springer Polska), zatytułowane „Co jeść, by wyleczyć dnę moczanową”. Publikacja kosztuje 10,99 zł.

Do rozwoju dny moczanowej przyczyniają się puryny naturalnie obecne w niektórych produktach spożywczych, np. grzybach czy wątróbce. Kłopoty zaczynają się wtedy, kiedy produktów zawierających puryny jemy zbyt wiele. Po kilkuletnim trwaniu choroby, najczęściej po 5-10 latach od pierwszego napadu dny, rozwijają się nieodwracalne zmiany w stawach oraz w układzie moczowym, zaczynamy chorować na nawracające zapalenie nerek i miedniczek nerkowych oraz kamicę moczanową.

Dna moczanowa, jak większość przewlekłych chorób o podłożu metabolicznym, nie jest uleczalna, jest zaleczalna. Zmiana stylu życia bardzo w tym pomaga. Zwłaszcza rozsądna dieta jest w stanie utrzymać stężenie kwasu moczowego w zdrowych ryzach. W tym może pomóc ten poradnik, proponując odpowiedni sposób żywienia w tej chorobie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.