W książce „Zadbaj o zdrowie – Skuteczna dieta w chorobach tarczycy” (Ringier Axel Springer Polska) czytelnik znajdzie informacje o tym, jak najlepiej wykorzystać dietę, by wspierała prawidłowy rozwój tarczycy i przepisy, którą to ułatwią. Publikacja w cenie 9,99 zł już w sprzedaży.
Z najnowszych badań naukowych wynika, że zdrowe jelita są jednym z najważniejszych czynników wpływających na funkcjonowanie tarczycy. Kiedy nieodpowiednio się odżywiamy, prowadzimy niezdrowy tryb życia, żyjemy w przewlekłym stresie, w mikroflorze dochodzi do zwiększenia niekorzystnych szczepów bakteryjnych, co staje się przyczyną chorób metabolicznych, które dotyczą m.in. tarczycy. Odżywianie ma więc fundamentalne znaczenie dla wytwarzania hormonów tarczycy. Są pokarmy, które je hamują, są też takie, które mu sprzyjają. Ważne jest, by zapewnić sobie odpowiednią dawkę jodu, podobnie jak selenu, cynku, tyrozyny oraz witamin z grupy B i witamin C oraz E.
Leczenie tarczycy można również wspomóc fitoterapią, czyli skorzystać z właściwości uzdrawiających roślin. Warto wiedzieć, które z nich są pomocne przy niedoczynności, a które stosować przy nadczynności tarczycy.