Poradnik „Praktyka Zdrowego Życia. Dobroczynna Superżywność” (Ringier Axel Springer Polska) jest dostępny na rynku od 2 czerwca br. w cenie 9,99 zł. Pozostanie w sprzedaży przez 90 dni.
Do superżywności zalicza się mnóstwo warzyw, owoców i nasion – produktów naturalnych i nieprzetworzonych. Pochodzą one zarówno z naszych rodzimych stron, jak i z dalekich krajów. Tym, co je wyróżnia, są dobroczynne dla naszego zdrowia składniki, które sprawiają, że włączenie tego nadzwyczajnego jedzenia do naszego codziennego menu pomaga zapobiegać chorobom, np. układu krążenia, ale też cukrzycy czy nowotworom.
Reklamy pełne są informacji o nadzwyczajnych właściwościach, zwłaszcza modnych i drogich produktów. Nie zawsze warto im wierzyć, bo potwierdzenie naukowe „zdrowotności” ma tylko część z nich.
Autorzy ograniczają się tylko do tych najpewniejszych, do żywności, która zawiera szereg witamin, głównie antyoksydacyjnych, cenną witaminę D, związki bioaktywne (np. błonnik, probiotyki, aminokwasy), minerały oraz kwasy tłuszczowe omega-3.