We wtorek, 12 maja, wydawnictwo Ringier Axel Springer Polska Sp. z o.o. wprowadziło do sprzedaży nowe wydanie poradnika „KUCHNIA I ZDROWIE”.
Pierwiastki stanowią zaledwie 4 proc masy ciała, a warunkują nasze życie. Co się z nami dzieje, gdy nam ich brakuje? Np. osoby cierpiące niedobór żelaza czują się zmęczone i wyczerpane, są też bardziej podatne na infekcje spowodowane np. wirusami. Ważne organy, takie jak mózg i serce, nie są optymalnie zaopatrywane w tlen. Gdy brakuje nam magnezu, odczuwa to cały organizm – układ sercowo-naczyniowy, trawienny, nerwowy, mięśniowy, kostny, nerki, wątroba, gruczoły i mózg. Nie mamy apetytu, męczą nas nudności, biegunki, wymioty, przemęczenie, osłabienie, omdlenia, skurcze i bóle mięśni. Możemy zachorować na depresję i mieć problemy z pamięcią i koncentracją. Dlatego lekarze i dietetycy powtarzają, że liczy się różnorodna dieta, która dostarczy nam różnych związków.
Poradnik „KUCHNIA I ZDROWIE” nie tylko oferuje przepisy na potrawy, zawierające niezbędne dla naszego zdrowia minerały, ale także informacje, w jakich formach są one najlepiej przyswajane oraz jakie pokarmy sprzyjają lub szkodzą w ich wchłanianiu przez organizm.
Poradnik, który pozostanie w sprzedaży przez 90 dni, kosztuje 9,99 zł.