W poniedziałek 23 maja br. tygodnik „Newsweek” ukazał się z pierwszym z serii sześciu filmów DVD „Planet Food – Nowe Podróże Kulinarne. Maroko”. Kolekcja zaprasza do różnych zakątków świata, przybliżając panujące tam zwyczaje oraz regionalne przyprawy i specjały.
W Maroko, Ben O’Donoghue, szef kuchni jednej z londyńskich restauracji, zachwyci się między innymi smakiem lokalnych pączków serwowanych na ciepło prosto z patelni oraz pozna smak wielbłądziego mięsa.
W kolejnych tygodniach ukażą się filmy, odkrywające tajniki kuchni Skandynawii, Tajlandii, Hiszpanii, Karaibów i Grecji. Poszczególne części prezentują bogatą paletę egzotycznych potraw, takich jak szwedzki wędzony śledź, tajskie zielone curry, hiszpańska paella, karaibska langusta z grilla, czy greckie stifado. Wszystko w pięknej oprawie lokalnych krajobrazów.
Płyty będą dołączone do części nakładu tygodnika w cenie 9,90 zł.
(na podstawie informacji Ringier Axel Springer Polska)