Ukazało się wydanie specjalne miesięcznika „Kobieta i Życie” – „Przepisy czytelniczek – Wielkanoc” (wyd. Bauer), które od kilku lat cieszy się niezmienną popularnością wśród odbiorców. Cena 8,99 zł.
W magazynie znaleźć można 100 wyjątkowych przepisów na tradycyjne i nieco odświeżone świąteczne potrawy, wybrane spośród sprawdzonych receptur nadesłanych do redakcji przez czytelniczki „Kobiety i Życia”. W numerze m.in. przepisy czytelniczek na uroczyste śniadanie: żurek i inne zupy, jajka zapiekane, faszerowane i w sałatce, domowe pasztety i mięsne terriny oraz kilka inspiracji na efektowne podanie białej kiełbasy.
Czytelniczki „Kobiety i Życia” podzieliły się również pomysłami na pyszne i proste w przygotowaniu świąteczne przekąski i sałatki, wytrawne wypieki, serwowane solo lub jako smaczny dodatek do świątecznych wędlin, pieczone mięsa na uroczysty obiad i oczywiście wielkanocne ciasta, tradycyjne mazurki, baby i babeczki, ciasta na bazie sera: serniki i paschy oraz efektowne, wiosenne torty.
Wydanie uzupełniają sprawdzone sposoby na udane święta z archiwum „Kobiety i życia”: jak kupować i przygotowywać jajka, by zawsze były smaczne, patenty na domowy tatar, również w wersji wegetariańskiej, wykwintne sosy do mięs, jajek i sałatek oraz wskazówki mistrzów cukiernictwa, jak prawidłowo przygotować kruche ciasto do tart i mazurków.
Redakcja „Kobiety i Życia” radzi również, które przyprawy najlepiej wykorzystać, aby wzbogacić smak świątecznych potraw, a wydanie uzupełniają kulinarne sekrety naszych mam i babć, z których warto korzystać także na co dzień.